5 Tempat Misteri Yang Wujud Di Muka Bumi

Dunia ini penuh dengan tempat-tempat yang indah dan menarik dengan keajaiban alam semula jadi. Walau bagaimanapun, kehidupan dibandar dan pemodenan memberikan kita batasan, tetapi jika anda berani untuk meneroka anda akan mendapati anda dikelilingi dengan keajaiban bumi ini.

1. Eye of Africa

Kelihatan seperti bentuk mata manusia jika dilihat dari atas, tempat pelik ini terletak di Gurun Sahara, Mauritania, dan berkeluasan kira-kira 40 km lebar. Ia mengandungi pelbagai jenis batuan igneus.

Kebenaran di sebalik bagaimana ia terbentuk masih menjadi satu misteri kepada penyelidik dan semua orang. Beberapa spekulasi mengatakan ia adalah disebabkan oleh letupan nuklear yang berlaku beribu-ribu tahun yang lalu

2. Belize Blue Hole

Ia terletak di Bahamas, dinamakan sebagai lubang biru kerana ruang yang berbentuk bulatan dan agak dalam.

 

Penyelam melaporkan telah melihat pelbagai spesies baru dan makhluk yang masih belum diketahui. Lubang ini sepanjang lebih kurang 14 km dengan mempunyai stalagmit dan stalaktit. Berikut adalah gambar seorang penyelam di Belize Blue Hole .

3. Pulau Suqatra

Tempat ini dipercayai menjadi dunia yang hilang kerana ia berada pada kedudukan yang jauh dan di luar pantai Yaman. Penuh dengan aura semula jadi dan alam sekitar, ia berfungsi sebagai satu tempat percutian yang hebat yang anda perlu lawati sebagai satu pengalaman yang baik dan yang tidak dapat dilupakan sepanjang hayat.

Faktanya adalah, ia merupakan sebahagian daripada tanah yang telah diasingkan daripada dunia kira-kira 6 juta tahun lalu dan menempatkan kira-kira 900 spesies tumbuhan pelik dan luar biasa.

Di sini anda akan mendapati pokok – Darah Naga yang paling popular yang digunakan dalam pengeluaran kristal. Satu tumbuhan lain adalah Desert Ros , atau lebih dikenali sebagai Kaki Gajah yang mempunyai kualiti yang sangat khas yang menonjol dari yang lain.

Tidak ramai yang mengetahui tempat ini tetapi kini mendapat pengiktirafan sebagai salah satu tempat yang paling menakjubkan di dunia dan adalah satu khazanah yang tidak ternilai.

4. Pamukkale

Satu lagi tempat yang pelik di dunia ini ialah Travertine Pools. Kolam yang menakjubkan ini amat cantik namun tiada siapa tahu bagaimana ia terbentuk.

Sesetengah pihak memberitahu kira-kira beribu tahun yang lalu  Turki, telah dilanda gempa bumi, Kejadian ini menyebabkan pembentukan retakan yang menghasilkan mata air panas.

Pamukkale adalah salah satu tempat yang jarang ditemui ianya kelihatan seperti susu dari jauh. Ramai pelancong melawat tempat ini tetapi kini ditutup oleh UNESCO untuk melindunginya.

5. Segitiga Bermuda

Tempat ini lebih dikenali sebagai ” segitiga syaitan ” ianya kerana apa-apa kapal atau kapal terbang yang melalui segitiga ini akan hilang di udara ini .

Kapal-kapal dan pesawat udara yang besar semuanya hilang jika melaluinya, tiada siapa tahu dan mengapa ianya terjadi. Ia masih menjadi misteri kepada manusia dan ahli-ahli sains. Tiga mata yang dilindungi oleh segitiga itu adalah Bermuda, Florida dan Puerto Rico.

Istilah Bermuda Triangle itu telah dicatatkan oleh Vincent Gaddis sejak tahun 1964. Sejak itu , penyelidik telah mengkaji untuk mencari jawapan tentang apa yang berlaku dalam tempoh ini.

 
 
 Sumber: 101 viral
Facebook Comments