Allahuakbar! PM Bangladesh – ‘Jika kita boleh memberi makan 160 juta penduduk Bangladesh, kita juga boleh memberi makan 700,000 pelarian Rohingya’

Diterjemah dari artikel asal berbahasa Inggeris oleh sepatuputih.com

‘Jika kita boleh memberi makan 160 juta penduduk Bangladesh, kita juga boleh memberi makan 700,000 pelarian Rohingya

Perdana Menteri juga mengarahkan kerajaan tempatan untuk memastikan Rohingya yang sakit dan cedera diurus dengan baik di hospital-hospital dan mereka mendapat perhatian perubatan segera.

Perdana Menteri Sheikh Hasina pada hari Isnin berkata Bangladesh boleh memberi makan kepada 700,000 pelarian Rohingya.

“Kami mempunyai keupayaan untuk memberi makan 160 juta rakyat Bangladesh dan kami mempunyai cukup makanan untuk memberi makan kepada 700,000 pelarian,” Perdana Menteri dalam satu program setelah melawat Kem Refugee The Kutupalong di Ukhiya, Cox’s Bazar.

Selepas melawat kem pelarian dan pengedaran bantuan, Sheikh Hasina bercakap tentang 10 juta pelarian Bangali semasa Perang Pembebasan dan berkata: “Kami telah membiarkan Rohingya di atas dasar kemanusiaan dan saya meminta rakyat negara ini untuk membantu meringankan penderitaan mereka dalam apa sahaja cara mereka boleh.

Keganasan meletus sekali lagi di Rakhine State of Myanmar pada 24 Ogos, memaksa hampir 300,000 pelarian Rohingya ke Bangladesh berjumlah 700,000 setakat ini.

“Bangladesh mahu mengekalkan keamanan dan hubungan baik dengan negara-negara jirannya, tetapi ia tidak dapat menerima tindakan kerajaan Myanmar yang tidak adil. Kami akan melakukan semua yang kami dapat untuk meringankan penderitaan pengungsi Rohingya. ”

Minta perdamaian, Perdana Menteri berkata: “Adakah kerajaan Myanmar tidak mempunyai hati nurani? Bagaimana mereka dapat menggantikan beratus-ratus atau beribu-ribu orang kerana beberapa orang?

Hasina juga mengarahkan kerajaan tempatan untuk memastikan Rohingya yang sakit dan cedera diurus dengan baik di hospital-hospital dan mereka mendapat perhatian perubatan segera.

Facebook Comments