Batu Ditemui Terbakar Sendiri Selama Beribu Tahun

Batu Ditemui Terbakar Sendiri Selama Beribu Tahun

Kira-kira 80 km sebelah barat daya dari ibu kota daerah Turki ” Antalya ” , bersebelahan dengan bandar Cirali di sebelah barat daya Turki , Ada batu yang terus menyala ini terletak di sebuah gunung yang berbatu dan di dalam batu itu terus mengeluarkan api yang menyala selama ribuan tahun lamanya.

Sekitar Puluhan titik nyalaan api itu membakar di bahagian yang berhampiran dengan gunung ,sebab-sebab api menyala kerana terdapat gas metana yang bermasalah yang keluar melalui lubang pengudaraan.

Puluhan titik nyalaan api itu membakar di bahagian yang berhampiran dengan gunung ,sebab-sebab api menyala kerana terdapat

Penduduk Turki menyebut Batu Terbakar itu dengan sebutan Yanartas , dan mereka menganggarkan bahawa api itu telah menyala selama 2500 tahun lamanya. Lubang ventilasi tersebut merupakan pelepasan terbesar dari gas metana abiogenic yang dijumpai atas tanah setakat ini.

Selama beratus-ratus tahun yang lalu , para nelayan Turki boleh melihat nyalaan api itu dari laut dan mereka sering memanfaatkannya sebagai penunjuk arah untuk mengemudi arah kapal , tapi saat ini Batu Terbakar itu lebih sering digunakan oleh para pendaki untuk memasak dan membancuh teh atau sebagai penghangat disaat cuaca sejuk .

Puluhan titik nyalaan api itu membakar di bahagian yang berhampiran dengan gunung ,sebab-sebab api menyala kerana terdapat

Nyalaan api itu, menurut beberapa literatur kuno , telah melahirkan sebuah mitos tentang Chimera , Menurut Mitos Chimera di gambarkan sebagai binatang bernafas api , dengan tubuh dan kepala berbentuk singa, dan sebuah kepala kambing yang tumbuh dari punggungnya , dan ekor yang hujungnya berupa kepala ular.

 

Sumber:my sensasi

Facebook Comments