Menurut Kajian Cuci Pinggan Dapat Hilangkan Rasa Str3ss

Melihat longgokan pinggan mangkuk yang tidak dicuci seringkali membuatkan ramai suri rumah atau si isteri merasa str3ss. Tahap str3ss itu mungkin akan lagi meningkat apabila si isteri memiliki si suami yang tidak reti mencuci pinggan sendiri.

Keadaan sedemikian juga seringkali berlaku kepada wanita-wanita lain yang mempunyai adik beradik lelaki.

Tahukah anda bahawa majoriti orang lelaki adalah “PEMALAS” untuk mencuci pinggan sendiri selepas makan?

Fakta ini jelas dan terang apabila anda melihat situasi masyarakat di Malaysia tidak kira apa sahaja bangsa. Melayu, Cina dan India sama sahaja!

Namun, tahukah anda satu kajian telah dijalankan dan menunjukan bahawa cuci pinggan dapat hilangkan rasa str3ss?

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Mindfulness 2015 menemui cara berkesan untuk melegakan tek4nan iaitu dengan mencuci pinggan.

Menurut kajian terbabit, selain daripada berangan atau termenung, memfokus kepada aktiviti mencuci pinggan dapat mel4wan tek4nan kerana tumpuan kita diberikan sepenuhnya kepada rasa makanan, suhu air dan bau sabun.

Kajian itu juga merumuskan bahawa dengan memberi tumpuan pada satu masa membolehkan kehadiran kesedaran yang lengkap, dan ini meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan rasa gelisah dan melawan tekanan.

Jadi, kepada suami-suami atau lelaki yang kehidupannya agak str3ss bolehlah cuba dengan terapi mencuci pinggan ini. Mana tahu dengan usaha rajin anda mencuci pinggan sendiri selepas makan dapat melegakan str3ss anda. Bukan itu sahaja, isteri anda juga turut hilang str3ss apabila melihat kerajinan anda mencuci pinggan.

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @IslamikInfo

 

 

Sumber : Blogammar

Facebook Comments