8 Usaha Untuk Miliki Anak Kembar Walaupun Tiada Genetik Kembar

Orang perempuan memang cukup seronok tengok baby kembar. Nampak comel sangat kan malah ramai yang teringin memiliki anak kembar ini. Tapi selalunya pasangan yang ada keturunan kembar lebih tinggi peluang untuk memilikinya.

Pun begitu mereka yang tiada genetik kembar pun ada peluang tapi kena usaha. Perkara ini dikongsi oleh Pakar Sakit Puan terkenal, Dr. Hamid Arshat.

Berikut adalah 8 tip yang boleh diusahakan oleh pasangan suami isteri untuk yang inginkan anak kembar.

Ini adalah kandungan kembar yang berusia 10 minggu. Kelihatan kembar ini jenis dichorionic/ dizygotic atau non identical. Ertinya ia berasal dari dua telor/ovum yang telah disenyawakan oleh benih suami secara berasingan.Jenis kembar ini lebih selamat kerana masing-masing janin punya uri sendiri.

Kembar identical atau mono zygotic berasal dari satu telor dan selepas bercantum dengan benih lelaki , embryo yang dihasilkan pecah dua. Kembar ini berkongsi uri dan lebih berisiko gugur, satu janin m4ti dan lain-lain mas4lah.

Peluang hamil bagi orang Asia hanya 1-2% sahaja, keluarga belah ibu dan wanita yang hamil pada umur 40 tahun keatas lebih cenderung untuk hamil anak kembar

#1 Orang Asia 1-2%

Pada keseluruhan peluang hamil kembar secara spontan ialah antara 1 hingga 4 %.
Orang afrika punya kadar kembar tertinggi 4 %
Orang putih amerika dan eropah kadarnya 3 %.
Orang asia termasuk orang malaysia terendah 1 – 2 % sahaja.

#2 Keturunan Kembar Sebelah Ibu

Dalam keluarga ada kembar khusus dari keluarga ibu, peluang hamil kembar meningkat 4 kali ganda.

#3 Hamil Umur 40 Tahun Ke Atas

Mereka yg telah melahirkan 4 anak atau lebih, peluang melahirkan kembar lebih tinggi. Begitu juga mereka yang hamil pada umur 40 tahun keatas.

Pemakanan, supplemen tambahan dan raw4tan yang membuka peluang untuk anak kembar juga perlu dititikberatkan.

#4 Amalkan supplement Vitamin dan As1d Folik

Mereka yg tahap kesihatan terbaik dan makan yang berzat serta berkhasiat. Mengamalkan makan supplemen vitamin dan as1d folik lebih berpeluang hamil kembar.

#5 Makan Produk Tenusu

Ada yang mengatakan mereka yang sering minum susu dan makan produk tenusu lebih berpeluang hamil kembar. Mungkin ‘insulin like growth factor’ (IGF) yg dikeluarkan olih hati lembu jadi penyebab hamil kembar.

#6 Makan Keladi & Ubi

Orang-orang asli Afrika yg makanan mereka terdiri keladi dan ubi didapati punya peluang melahirkan kembar 4 kali ganda dari orang lain.

#7 Hormon Subur

Hormon subur sama ada p1l atau sunt1kan meningkatkan peluang melahirkan kembar. Wanita yg makan p1l subur clomid punya peluang hamil kembar antara 5 – 10 %. Manakala mereka yg disunt1k hormon gonadotrophin punya peluang kembar dalam linkungan 30%. Malangnya kadang-kadang berlaku kembar 4 atau lebih dan punya ris1ko gvgur tinggi.

#8 Raw4tan IUI Dan IVF

Mereka yg menjalani raw4tan sunt1k benih suami (IUI) dan mereka yg menjalani raw4tan bayi tabung uji (IVF) juga berpeluang lebih untuk hamil kembar.

Semoga perkongsian ini berguna dan kongsikan juga buat pasangan lain yang inginkan anak kembar!

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @IslamikInfo

 

 

Sumber : Vanilla Kismis

Facebook Comments