5 Kesalahan Yang Sering Anda Lakukan Terhadap Parut Jerawat

Kedua-dua lelaki dan wanita di sana, kes yang sering kita bimbang adalah jika wajah disebabkan oleh penampilan jerawat. Walaupun ada segelintir lelaki dan wanita yang tidak menghadapi artikel jerawat di muka, bagi  mereka yang menjaga wajah mereka, orang terus membaca baik-baik saja?

Jerawat, yang sama disebabkan oleh tekanan atau muka yang bermasalah, kadang-kadang ia akan mengganggu sedikit sebanyak kepercayaan seseorang. Terutama jika skop kerja kita memerlukan kita untuk berjumpa dengan orang lain.

Selain jerawat, kadang-kadang kita lebih bimbang bahawa jerawat akan meninggalkan parut di muka. Jika terdapat parut, maka kami akan menggilap kabut untuk mencari dan mencuba semua produk dan cara untuk menyingkirkan parut secepat mungkin.

Ya, ada beberapa produk yang sangat menarik untuk menghilangkan parut jerawat ini. Tetapi, sebelum kita membincangkan rencana produk, apa yang kita dapat mencegah lebih awal daripada muka parut yang disebabkan oleh jerawat. Antara sebab-sebab parut dan jerawat sebenarnya hilang pada diri kita sendiri.

Contoh terbaik, picit zits. Jika terdapat jerawat kecil, pantang, anda mesti mengelakkannya. Ini adalah salah satu sebab mengapa wajah kita parut. Dan antara tabiat lain kita selalu tidak merasa tetapi boleh menyebabkan parut di muka kerana jerawat adalah: –

# 1. Sentiasa / Terlalu Panjang untuk Menghabiskan Masa Depan Cermin

Dukung jerawat menghadap ke atas. Ini tidak salah. Sebahagian daripada perkara ini, jika kita sentiasa sangat rapi, kecik jerawat yang orang lain sebenarnya tidak merasakan walaupun kita merasakan orang akan menekan. Keluarkannya, ia mula menghilangkan jerawat. Inilah yang salah. Jangan diganggu dengan betul. Kita hanya akan membuat keadaan lebih teruk, bukannya kecik, jerawat akan menjadi besar dan akan tersebar.

Sekali lagi, ia akan pecah (kerana ia dicekik) dan akan menjadi luka di muka.

# 2. Make Up Too ‘Heavy’

Kadang-kadang, untuk menutup semua zits, kita akan berpegang pada solek tebal. Untuk jangka pendek, ia memang mengagumkan. Tetapi, intipati boleh menyebabkan kerosakan pada kulit, untuk merawat jerawat, ia akan menjadikan parut jerawat lebih merosakkan.

Jadi bagi mereka yang mempunyai jerawat di muka, jangan gunakan tebal, tebal make-up. Bermalam kemudiannya sukar.

# 3. Wajah Tidak Dibersihkan Cukup

Setiap hari, wajah kami ‘muncul’ dengan pelbagai perkara. Sentiasa berpeluh dan kotoran dilekatkan pada kulit. Tidak lupa juga untuk orang yang selalu tidur sebelum mereka mempunyai masa untuk membersihkan make up.

Walaupun menurut ahli dermatologi tidak ada angka yang ditentukan untuk ‘cara yang betul’ untuk membersihkan muka, berikutan kajian itu, selagi mereka yang membasuh muka mereka sekurang-kurangnya dua kali sehari biasanya akan mempunyai kulit muka yang lebih sihat.

Kembar setiap mencuci. Dah membasuh pakaian pulak. Tetapi itulah yang dicadangkan. Buang pertama untuk menghilangkan semua kotoran, minyak dan solekan serta membersihkan kulit. Jadi, dua kali.

# 4. Bersihkan Wajah Sebelum Mandi

Rutin mandi semua orang adalah berbeza, bukan? Terdapat permulaan badan, ada permulaan kaki, ada permulaan kepala. Tetapi ia biasanya melibatkan 3 bahagian: badan, muka, rambut.

Kesilapan yang dibuat orang adalah untuk mencuci muka terlebih dahulu sebelum rambut. Ha, kali seterusnya kita menyelesaikan bahagian rambut terlebih dahulu. Bersihkan semua syampu dan perapi di rambut, dan ia benar-benar bersih, hanya bermula di muka.

Wajah terakhir, mengapa kemudian ketika mencuci muka, kita dapat membersihkan kondisioner atau syampu yang dilekatkan pada rongga wajah lebih awal, daripada kotoran yang ada.

# 5. Produk Tidak Sesuai dengan Wajah

Ini adalah kesilapan besar yang selalu dibuat oleh orang-orang tetapi secara tidak sengaja. Sapukan jika muka sudah ditekan. Lagipun, menyalahkan produk itu tidak baik. Heh! Begitu juga kesannya ialah jika anda mencuci wajah anda terlalu banyak, wajah anda akan kering.

Terdapat beberapa produk yang agak kuat dan tidak sesuai dengan kulit muka. Tambah kulit kita sensitif, hanya cari produk untuk kulit sensitif.

Sumber:  Rileklah

Facebook Comments