6 Petua Bantu Hilangkan Jerawat Badan Dengan Bahan Mudah

1. Gula

Pengelupasan adalah salah satu cara untuk menghilangkan kulit mati di badan, Gunakan gula sebagai sirap ketika mandi setiap minggu atau setiap bulan kerana ia lebih lembut daripada garam.

2. Soda bikarbonat

Campurkan 2 bilah soda bikarbonat dan sedikit air untuk menjadikannya scrub sehingga tebal. Campurkan dengan lembut perlahan-lahan ke dalam kulit kemudian bilas dengan air sejuk.

3. Oren

Keringkan kulit oren di bawah matahari supaya kering sepenuhnya. Kemudian, sebarkannya ke dalam serbuk dan simpan dengan tangan yang kedua. 2 minggu, tambahkan air ke serbuk oren dan berus pada jerawat.

4. Minyak Pokok Teh

Minyak pokok teh mampu menghilangkan bakteria yang menyebabkan jerawat pada badan. Sapukan pada tahap yang mencukupi dan ikut arahan untuk digunakan kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

5. Pengajaran Gigi

Berus gigi adalah salah satu bahan untuk menyembuhkan masalah jerawat tanpa menghilangkan tekstur kulit. Sapukan sedikit ubat gigi ke bahagian jerawat dan biarkan ia dalam sekelip mata dan kemudian menebalkan badan apabila mandi pada keesokan harinya.

6. Lemon

Potong lemon dan kemudian jus jus. Campurkan sedikit air dan sapu bahagian badan dengan menggunakan kapas atau kain bersih. Biarkan kering kemudian bilas dengan air bersih.

Video:

Sumber: Seminitresepi

Facebook Comments